W drodze ze smakiem

"Raz zobaczyć jakąś rzecz znaczy więcej, niż sto razy o niej słyszeć." Epiktet z Hierapolis

W drodze ze smakiem

Bałkańska kuchnia – smaczny przewodnik

Każdy, kto myśli o wyjeździe na Bałkany na pewno będzie zadowolony z lokalnej kuchni. Dla osób zastanawiających się czego warto spróbować przygotowaliśmy krótkie podsumowanie smacznych dań, które spotkaliśmy podczas naszej podróży przez Bałkany.





Dania mięsne:





  • burek (byrek) – jedno z pierwszych próbowanych przez nas dań, a właściwie przekąsek. Jest to nadziewany placek z ciasta półfrancuskiego, zarówno wytrawny (z mięsem, szpinakiem) jak i przygotowywany na słodko (np z wiśniami). Można go kupić w każdym z odwiedzanych przez nas krajach (od Serbii, przez Albanię, po Bośnię i Hercegowinę), zazwyczaj w lokalnych piekarniach. Bardzo dobra opcja na szybkie i syte śniadanie, kolację, a nawet obiad.
smaki bałkany burek
    
  • plejskavica – grillowany kotlet, przygotowywany z siekanego mięsa. Bardzo często podany jest z posiekaną cebulą (swoją drogą nigdzie nie jadłam tak dobrej świeżej cebulki 🙂 ) i chlebkiem lepinja (rodzaj bałkańskiej pity). Często również podawany z warzywami czy surówkami w picie przypomina zwykłego znanego nam hamburgera.
smaki bałkany plejskawica
smaki bałkany burger




  • cevapi (cevapcici) – małe grillowane lub smażone podłużne kotleciki z różnego rodzaju mięsa (czasem sama wołowina czasem mieszane). Podawane podobnie jak plejskavica, oczywiście można także je zamówić w bardziej restauracyjnej formie, np. z frytkami i sałatkami.
smaki bałkany cevapi




  • kobasica – cienka kiełbaska, my np. dostaliśmy ją jako jedną z części zestawu grillowego, ale można zamówić oczywiście jako osobne danie
smaki bałkany grill zgara




  • kebab – inny niż ten spotykany w Polsce. Te, które próbowaliśmy zawsze zawierały mięso, warzywa, frytki i były polane sosem lub śmietaną. Wydają się być zdrowszą wersją niż ‚nasze’ kebaby 😉
smaki bałkany kebap




  • japrak, sarma – bardzo przypominają nasze polskie gołąbki, mogą być jednak zawinięte w liście winogron. Próbowaliśmy dwóch różnych wersji tej potrawy, jedna była niezjadliwa, druga pyszna, więc zależy co kto lubi i jak trafi 😉
smaki bałkany jarpak gołąbki




  • dania z rożna – różne rodzaje mięs, najwięcej spotkaliśmy w Albanii, taki kurczaczek w sam raz na większy głód dla dwojga – do tego pyszne świeże warzywa i kolacja gotowa
smaki bałkany kurczak z rożna




  • nadziewane warzywa – w wielu miejscach można trafić na pyszne, mięciutkie papryki nadziewane mięsem
smaki bałkany nadziewana papryka




  • gulasze – spotkaliśmy się z nimi przede wszystkim w Czarnogórze. Wydawały się bardzo popularne, chociaż wieczorem ciężko było zamówić, ponieważ wszędzie były wyprzedane 😉
smaki bałkany gulasz








Warzywa i owoce:





  • grillowane warzywa – praktycznie zawsze można wybrać je jako dodatki do dań głównych, ale też jako osobne danie. Janek umiłował sobie grillowane ostre papryczki i się nimi zajadał 😉
smaki bałkany grillowana papryczka




  • świeże warzywa i owoce – czy to kupowane na ryneczku, przy drodze, w sklepie czy jako dodatek do dań zawsze pyszne, świeże, soczyste. Papryki, arbuzy, pomidory, winogrona, figi… długo by wymieniać, po prostu pycha 😀
smaki bałkany warzywa owoce




  • tawcze grawcze (tavche gravche) – tradycyjne danie w Macedonii, fasolka, ale inna niż nasza fasolka po bretońsku. Danie wegetariańskie, bardzo sycące zapiekane i podawane w ceramicznym naczyniu.
smaki bałkany tawcze grawcze








Słodkości





  • bakława (baklava) – najbardziej popularny, bardzo słodki deser, wywodzący się z kuchni tureckiej, występujący w wielu odmianach
smaki bałkany baklawa kawa




  • sampita – bardzo delikatna pianka przygotowana z ubitych białek jajek
smaki bałkany sampita




  • trilece – ciasto nasączone mlekiem, bardzo słodkie. Wzorowane na cieście meksykańskim, ale to nieważne, pasuje jak najbardziej do przesłodzonych bałkańskich deserów 😉
smaki bałkany trilece




  • cziskejk – jak sama nazwa wskazuje to sernik (na zimno), niestety Janek zjadł za szybko i zdjęcia nie zdążyłam zrobić 😉

  • słodycze sprzedawane na plażach – w Albanii na plaży jedliśmy pyszne małe smażone pączusie w słodkiej polewie. Trzeba tylko się przełamać i nie patrzeć, że ciasto ileś tam czasu leży w cieple 😉
smaki bałkany paczki na plazy




  • rachatłukum, lokum – smakołyk o konsystencji galaretki, w różnych smakach i postaciach, bardzo dobry pomysł na prezent
smaki bałkany lokum




  • kadaif – włochate, przypominające cienki makaron ciasto z rodzynkami. Nie zrobiło na nas wielkiego wrażenia, ale spróbować można
smaki bałkany kadaif




  • hurmasice – ciastka nasączone syropem – przepyszne i przesłodkie 😀
smaki bałkany hurmasice








Napoje





  • kawa – zdecydowanie mieszkańcy Bałkanów są prawdziwymi kawoszami. Kawiarnie znaleźć można nawet w najmniejszych miejscowościach. Czarna jak smoła, mocna, kawa przeważnie parzona jest w specjalnych tygielkach i podawana w pięknych filiżaneczkach.

  • soki owocowe – nam najbardziej smakował sok z granatów

  • rakija – narodowy słynny mocny (powyżej 40%) bimber uznawany za narodowy napój w krajach bałkańskich. Jest przygotowywany z wielu gatunków owoców (np. śliwka, winogrono, figa lub pigwa)

  • wina – nie jesteśmy ekspertami, ale na Bałkanach można spróbować wielu dobrych lokalnych win, warto też zabrać kilka butelek do domu 😉




Oczywiście na Bałkanach można znaleźć o wiele więcej. Nam osobiście tamtejsze dania posmakowały, chociaż przyznam, że albo tak trafialiśmy albo sól jest jedną z ulubionych przypraw tej kuchni. Najbardziej żałuję, że nie posmakowaliśmy słynnej jagnięciny z rożna. Można ją spotkać przede wszystkim w Bośni i Hercegowinie w lokalach przy drogach. My niestety zawsze jechaliśmy zbyt wcześnie, kiedy dopiero przygotowywano rożen. Specjalnie dla turystów (a może z miłości mieszkańców do kuchni włoskiej) pizzerię można znaleźć w każdej turystycznej miejscowości. Jeden raz spróbowaliśmy i trzeba przyznać, że był to całkiem smaczny posiłek 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.